top of page
20190214_100344 klappende gr..jpg

Wat is karité ?

Karité (in het engels shea genoemd) komt van de karitéboom. De karitéboom groeit alleen in de Savanneregio’s van Afrika.  De boom levert kostbare vruchten met kariténoten.  De noten van de karitéboom worden gebruikt voor verschillende doeleinden.


Met de verwerking van deze noten tot karitéboter verdienen de vrouwen in de regio traditioneel geld voor het onderhoud van hun gezin. Op de wereldmarkt is er veel vraag naar gecertificeerde karité voor de cosmetica-industrie, maar ook als grondstof voor andere producten zoals chocolade. Toch krijgen de vrouwen voor hun product maar een lage prijs op de lokale markt. 


Door verbetering van het productieproces krijgen de vrouwen een eerlijke prijs voor hun zelfgemaakte product. Stichting KARES helpt hen daarbij door de financiering van trainingen en van faciliteiten om het zware werk te verlichten, maar ook om schoner en efficiënter te kunnen werken.


De karitéboom kan drie eeuwen oud worden en het duurt minimaal tien jaar voor hij vrucht draagt. Aanplant van nieuwe bomen en behoud en beheer ervan zijn van essentieel belang voor de productie van karitéboter en daarmee voor een duurzaam inkomen van de vrouwen in de regio. 


Stichting KARES ondersteunt de vrouwen bij het aanplanten en onderhouden van karitébomen. Dit is een stimulans voor de agrobosbouw in deze droge regio en hierdoor herstelt het ecologisch evenwicht in de directe leefomgeving van deze vrouwen en hun gezinnen.  

Productie

Het kost een vrouw gemiddeld tien uur om een kilo boter te maken. Daarvoor is zo’n twintig kilo vruchten van de karitéboom nodig. De jaarlijkse oogst van een volwassen boom van dertig jaar.

Gebruik

De noten van de karitéboom worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Voor de bereiding van voedsel, als medicijn maar ook als basis voor zeep, chocolade, parfum en cosmetica.

Het verhaal gaat...

Volgens een Togolese legende worden mannen bij hun geboorte ingesmeerd met karitéboter en door hun moeder in de zon te drogen gelegd. Hierdoor zouden ze een gespierd lichaam krijgen en harde werkers worden.

 

bottom of page