top of page

Wat er allemaal is gebeurd....

Bezoek aan vrouwen in Kantindi door bestuurslid van KARES


In februari 2019 hebben mijn dochter Loes en ik een bezoek gebracht aan het dorp Kantindi in Togo en met eigen ogen kunnen zien wat de vrouwengroep (groupement) Totin K’Ndo samen met onze partnerorganisatie GEVAPAF in 2018/19 hebben bereikt.


We werden warm onthaald onder de mangoboom. De dames van de groupement vertelden ons wat zij de laatste maanden gerealiseerd hadden met de gelden van KARES en wat zij nog graag zouden willen. Ook hebben zij ons laten zien hoe zij karité verwerken tot boter. We besloten traditiegetrouw met Tjakpalo, het lokale bier”


Wij danken onze vrienden en vriendinnen van de stichting KARES voor hun steun, mede namens de groupement Totin K’Ndo. Ook danken wij mr. Jean Tadanlenga YATOMBO, directeur van de GEVAPAF voor zijn inzet dit project op te zetten.


Hoe het allemaal begon…

35 jaar geleden hebben de bestuursleden in het noorden van Togo onderzoek gedaan naar de gevolgen van de overgang van de verbouw van katoen ipv voedselgewassen. Zij concludeerden dat de opbrengst voornamelijk bij de mannen terecht kwam die er vaak bier en transistorradio’s van kochten. De vrouwen zorgden voor de verminderde voedselvoorziening en het onderhoud van het gezin.

Na 30 jaar zijn we teruggegaan naar ons onderzoeksgebied rondom Kantindi en zagen dat de vrouwen nog steeds een hardwerkend bestaan hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. De verbouw van katoen is langzaam aan het verdwijnen en maakt weer plaats voor traditionele inheemse gewassen zoals sesam en karité. Karité, in Europa beter bekend als shea butter, is een fantastisch maar zeer bewerkelijk product voor zowel de huidverzorging als de voedselvoorziening.

We hopen met het oprichten van KARES geld te genereren om dit zware verwerkingsproces te vergemakkelijken en de vrouwen te faciliteren in het verhogen van hun inkomen met nadrukkelijk in het oog het behoud van de natuur. Karité werd voorheen alleen ruw in bolletjes op de lokale markt verkocht. De bedoeling is schonere boter en zelfs crème te verkopen op de lokale markt.


De oprichting van de coöperatie in Kantindi

In 2018 is de bestaande vrouwen groupement, na een training in samenwerking met GEVAPAF, een officieel erkende coöperatie geworden, die bestaat uit 37 vrouwen en 1 man. Deze training, gefinancierd door KARES, ging over het opzetten van de coöperatie en hoe deze gemanaged zou gaan worden. De coöperatie heeft nu een gekozen bestuur, bankrekening en een eigen boekhouding waarin kosten en baten nauwkeurig bijgehouden worden.


In mijn volgende blog vertel ik over de activiteiten die we in 2018 en 2019 financieel hebben gesteund.....
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page